Takıntılı Aşk Nedir?
Aşkın tanımı kişiye göre değişse de genel olarak insanı mutlu eden, yüzünde gülümsemeye sebep olan, insana enerji veren bir duygu olarak tanımlanır. Ancak her aşk maalesef ki insana mutluluk vermez. Bunun en iyi örneği takıntılı aşktır. Takıntılı aşk, kişinin gerçek ya da platonik bir ilişkiyi takıntı haline getirmesi durumudur. Bu duygunun temelinde kaygı vardır. Bu durumda kişinin tek takıntısı partnerini elinde tutmak olabilir. Kişi sürekli “acaba beni aldatıyor mu?”, “beni terk edecek mi?”, “bana yalan söylüyor olabilir mi?” gibi düşüncelerle meşgul olur. Bu yoğun düşünceler kişiye ve çevresine ciddi zararlar vermeye başlar.
Hayatımıza Nasıl Yansır?
Takıntılı aşık, karşısındakinin onun sevdiğinden emin olamaz. Söylediklerinin doğruluğunu araştırma gereksinimi duyar. Bu şüpheleri sonucunda da partnerini kontrol etmeye başlar. Sürekli arar, mesaj atar, nerede olduğunu neler yaptığını sorar. Partneri onu çok sevdiğini, ondan ayrılmayacağını söylese bile buna inanamaz. Neden inanmadığını kendine bile açıklayamaz. Bunun sonuncunda da partnerini test etme ihtiyacı hisseder. Partnerinden beklentisi; partnerinin, ne olursa olsun onu terk etmeyeceğini hissettirmesidir. Eğer bunu hissettirmezse terk edileceğini düşündüğü için yoğun bir öfke duyar ve partnerine kötü davranarak onu cezalandırır. Aşık olduğu kişi olmadan mutlu olabileceğine de inanmaz. Onunla olmak için büyük çaba sarf eder. Eğer onunla olamazsa onun mutsuzluğu için uğraşır. Çünkü kendisi mutlu olmadığında onun da mutlu olmasını istemez.
Takıntılı Aşık Ne Yapmalı?
Öncelikle bu aşkın sağlıklı olmadığını fark edip probleminin varlığını kabul etmelidir. Partnerini rahatsız ettiğini görüp bu davranışlarının ilişkiye ne kadar zarar verdiğini anlaması gerekmektedir. Yaşamını anlamlı kılacak bir sosyal hayatın olması da çok önemlidir. Yeni hobiler edinerek, yeni insanlarla tanışarak ya da arkadaşlarıyla farklı etkinlikler planlayarak sosyal hayatını hareketlendirmelidir. Kendisini sosyal açıdan beslemek ilişkisinden uzaklaşmasını sağlayacaktır. Takıntılı aşıklarda genelde davranış bozukluğu, kaygı bozukluğu, depresyon gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Eğer böyle bir durum varsa psikolojik bir destek almak gerekir.
Öğr. Gör. Uzman Klinik Psikolog
İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nde lisans, İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı, Klinik Psikoloji Programı’nda “Sosyal Kaygısı Olan ve Olmayan Bireylerde Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar ve Yakın İlişkilerde Bağlanmanın Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi” adlı teziyle Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Şu an İstanbul Aydın Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında doktora eğitimine devam etmektedir. Akademik kitaplarda bölüm yazarlığı yanında ulusal ölçekteki akademik dergilerde makaleleri yayınlanmıştır. Ergen ve Yetişkinlerle çalışan Buse DURAN, aynı zamanda İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.